Fotografie: Tips!

Ook golffoto’s maken? Dit is wat je moet weten!

21-08-2015 Foto’s van de derde ronde van het Nationaal Open op de Hilversumsche Golf Club. Anne van Dam.

De toernooiorganisaties kunnen er niet meer omheen: iedereen kan en wil foto’s maken tijdens een golftoernooi. Even een selfie met de smartphone of even die bekende speler fotograferen als hij niet kijkt. Ja, zelfs voor een in de rugzak meegesmokkelde spiegelreflexcamera met teletoeter deinzen we tegenwoordig niet meer terug om zelf ook eens zo’n flitsende golffoto te kunnen maken. Die gasten met die pershesjes doen het toch ook? Alsof zij het anders doen dan wij?

Ja, als het goed is doen die gasten met die pershesjes het inderdaad anders! Zij hebben een persaccreditatie aangevraagd en gekregen. Niet omdat dat stoer is, maar omdat je van de organisatie of van de Nederlandse Sport Pers goedkeuring moet hebben om te mogen fotograferen. Die ‘hesjes’ krijg je als je kunt aantonen dat je komt fotograferen voor een bepaald erkend (!) medium (magazine of krant) en dat je weet hoe je je hoort te gedragen in de baan. En daar, mijn beste lezers, ligt nu net het verschil.

Een verbod werkt toch niet?!

Ga ik jullie nu de les lezen en zeggen dat jullie moeten kappen met dat gefotografeer? Nee, dat is zinloos! Ik ga jullie vertellen waar je op moet letten als je dan toch persé die foto wilt maken. Ik ga jullie vertellen hoe bepaalde foto’s gemaakt worden. Ik ga jullie helpen!

Nooit doen!

Nooit geluid maken!
De meeste toeschouwers bij de grote toernooien zullen wel bekend zijn met de golfsport. Voor wie dat nog niet is volgt hier een korte, maar oh zo belangrijke mededeling: golfers willen stilte voor en tijdens hun swing, slag of putt! Wil je toch een foto maken, zorg dan dat je, voordat je naar het golftoernooi gaat, weet hoe je het geluid van je smartphone-camera of gewone camera uitzet. Dus geen scherpstelpiepjes en geen klikgeluid bij het afdrukken. Ben jij die persoon die een spiegelreflexcamera heeft meegesmokkeld? Niet fotograferen in de buurt van de spelers! Of het moet in de eindstand zijn, dus nadat ze de bal geslagen hebben. Of je nu klikt of niet, de spelers en caddies worden sowieso heel onrustig en soms zelfs erg onvriendelijk als ze een camera zien van iemand zonder hesje.

Tip Op sommige nieuwe spiegelreflexcamera’s zit een zogeheten ‘silent mode’. Hiermee wordt het sluitergeluid flink gereduceerd, maar het blijft hoorbaar.

Nooit flitsen!
Compactcamera’s en smartphones hebben de hinderlijke eigenschap dat de flitser meestal op de automatische stand staat. Zorg dat die altijd op UIT staat. Flits je in de ogen van een speler of caddie, dan bestaat de kans dat jij en die camera in niet ongeschonden toestand het toernooiterrein moeten verlaten. Zelfs zonder flitser moet je rekening houden met de schittering die een smartphone of camera kan veroorzaken als je tegen het licht in probeert te fotograferen (sowieso niet de beste optie).

Nooit ineens je armen uitsteken!
Het is zo gauw gebeurd. Je staat netjes achter de lijntjes, net daar waar de speler zijn zijn volgende slag gaat doen. Je flitser staat uit, je geluidjes zijn ook allemaal uitgeschakeld dus je steekt snel even je arm naar voren om die leuke foto te kunnen maken. Doe maar niet! Niets is vervelender voor een speler dan wanneer iets of iemand plotseling in zijn zichtlijn verschijnt.

Wat dan wel?

Bezoek de oefendagen of de pro-am’s! De meeste spelers lopen dan ‘vrij’ rond. Op deze dagen vinden ze alle aandacht prima en een selfie met een topper is meestal ook geen probleem. Bezoek vooral de driving range en de putting green. Loop een paar holes mee tijdens een oefenronde. Je kunt de spelers dan vrijwel alles vragen. Soms zeggen ze dat ze na hun ronde wel even tijd hebben. Accepteer dat dan. Probeer op deze dagen wat close-ups te maken en stap tijdens de wedstrijddagen eens weg uit de meute. Klim op een heuveltje en maak een foto van boven naar beneden. Loop niet met de massa mee maar wees deze voor. Als je echt die ene speler van dichtbij wilt fotograferen, moet je zorgen dat je op tijd bij de tee of green staat.


Hoe maken jullie die mooie actiefoto’s dan?

Tip 1: Goed gedrag
Ook wij, de mensen met de hesjes, moeten ons aan dezelfde regels houden als het publiek. Ook wij mogen niet in de speellijn of zichtlijn zitten, ook wij mogen niet klikken voor of tijdens de swing, ook wij mogen niet flitsen en ook wij mogen geen geluid maken. We mogen wel binnen de lijnen en afhankelijk van de accreditatie zelfs midden in de baan.

Soms is het belangrijk een beetje vertrouwen te krijgen van spelers. Spelers als Colin Montgomerie, Paul Casey en ook Miguel Angel Jiménez (maar nog veel meer spelers) kunnen heel nerveus worden van fotografen. Slaan ze een keer een slechte bal, dan krijg je soms de wind van voren, ook al heb je niet eens een foto gemaakt. Begrijpelijk, want het gaat bij dit soort toernooien natuurlijk wel ergens om. De truc is dan om eerst een paar foto’s te maken waarbij je overduidelijk pas in de eindstand klikt. Laat ook af en toe die camera zakken als je te dichtbij staat of als je bijna in hun lijn zit. Dan snappen ze al gauw dat je geen klikgraag groentje bent. Voor je het weet mag je al aardig dichtbij kruipen, als je maar niet in hun lijn zit.

Tip 2: Goed materiaal, windje tegen en zon in de rug
Natuurlijk helpt het hebben van een goede en snelle camera met een flinke, lichtgevoelige lens (bijv. een 400mm f2.8), maar in principe voldoet elke camera met een zoomlens. Je kunt dan veel meer afstand nemen van de speler waardoor de vertraging van geluid ervoor zorgt dat je weer net iets eerder kunt klikken. Heb je de wind ook nog eens in je gezicht dan heb je weer wat meer speling. Wind in de rug? Even gas terug!

Als je ook de zon nog een beetje in je rug houdt zijn de golfers die jouw kant op gaan slaan goed belicht. Bovendien wordt de lucht op de foto blauwer als je het licht achter je houdt.

Tip 3: Gebruik een monopod
Zeker als je zo’n grote, zware toeter aan je camera hebt zitten is het gebruiken van een monopod (eenbenig statief) noodzakelijk. Ook bij de iets lichtere of kortere lenzen (70-200mm f2.8 / Canon EF 100-400mm/4.5-5.6 L IS II USM) maakt dit al verschil. Je houdt de camera stiller waardoor je foto’s scherper worden.
Tip 4: Maak geen rugfoto’s
Golfers dragen geen rugnummers, dus een foto van een golfer van achteren zal alleen voor de echte kenners herkenbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat het nooit mag. Het kan mooie plaatjes opleveren. De eindstand met de green en het publiek op de achtergrond is altijd interessant. Het wordt mooier als je de foto toch in de top van de backswing neemt zodat je wel het gezicht ziet. Maar daar heb je bij voorkeur wel een lange lens voor nodig, de wind in je gezicht en een camera in de ‘silent mode’. Staat de naam van de speler op het hesje van de caddie, probeer dan ook die caddie in beeld te houden.
Tip 5: Kennis van de sport
Als je niks van golf weet maak je fouten. Je moet weten waar je mag/moet gaan staan voor de beste foto. Je moet weten waar de ballen zijn geland zodat je weet waar je een mooie actiefoto kunt verwachten. Bal gemist? Volg de caddies die vaak al vooruit lopen. Een bal in de bunker? Ga tegenover de bunker staan, maar kijk weer uit voor de speellijn! Drie ballen naar de green of de fairway? De verste bal wordt het eerst gespeeld, dus je weet dat je daar de eerstvolgende actiefoto kunt maken. Blijf de spelers voor, ga er niet achteraan rennen. Maar let op! Bij amateurtoernooien ben je vaak je leven niet zeker als je voor de spelers staat of loopt, maar ook de wereldtoppers kunnen je verrassen met een shank of duck hook!

Blijf altijd alert (en goed verzekerd!). 

Tip 6: Leer de spelers kennen!
Elke speler heeft zijn of haar eigen stijl. Geen swing is hetzelfde. Joost Luiten heeft bijvoorbeeld zijn ellebogen vrij hoog voor zijn gezicht in zijn eindstand. Sta je vanuit Joost gezien aan de linkerkant, dan is de kans groot dat je slechts een klein stukje van zijn gezicht op de foto ziet. Ik heb hem wel eens gevraagd of hij zijn swing voor ons fotografen aan wilde passen, maar vreemd genoeg had hij daar geen oren naar.  😛
Ook linkshandige spelers weten je vaak te verrassen.

21-08-2015 Foto’s van de derde ronde van het Nationaal Open op de Hilversumsche Golf Club. Anne van Dam.

Dit is een voorbeeld van een ‘verboden’ foto: in de top van de backswing klikken tijdens een toernooidag. Waarom kon ik deze foto wel maken zonder daarna ruzie te krijgen met onze nationale topper Anne van Dam? Ten eerste was het vertrouwen daar. Anne weet dat ik genoeg ervaring heb om te weten wat wel en wat niet kan. Ik kon dus iets dichterbij kruipen en ik kon gewoon op de fairway blijven staan. Ten tweede nam ik deze foto met een Canon EOS 7D Mark II. Deze heeft die eerder genoemde ‘silent mode’. Ten derde gebruikte ik een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objectief. Geen echt telekanon natuurlijk, maar je kunt , mede door de 1.6 cropfactor van de camera, genoeg afstand nemen om haar niet het gevoel te geven dat ze mij kan raken met haar club . Bovendien is de kwaliteit van de foto’s met deze combinatie van camera + lens zo goed dat je in de nabewerking rustig iets van de foto kunt afsnijden. Lijkt het nog dichterbij! En de laatste reden is natuurlijk dat Anne nooit boos zou worden op een golffotograaf (toch?).

Golffoto's: Miguel Angel Jimenez tijdens dag 2 van het KLM Open 2014 op de Kennemer G&CC
Miguel Angel Jimenez tijdens dag 2 van het KLM Open 2014 op de Kennemer G&CC

Hier zie je dat je niet perse bovenop de spelers hoeft te staan voor een mooie golffoto. Neem net een beetje van een boomtak mee in je shot voor iets meer diepte-effect. Het voordeel van een foto van boven naar beneden is bovendien dat je een mooi gevulde foto krijgt. Ook handig bij een wat saaie, grauwe lucht.

Golffoto's: Jeroen Krietemeijer van Eindhovensche Golf. NGF Competitie 2014 op Wassenaarse Golfclub Rozenstein.
Jeroen Krietemeijer voor Eindhovensche Golf. NGF Competitie 2014, Wassenaarse Golfclub Rozenstein.

Voor dit soort foto’s moet je dus goed in de gaten houden waar de ballen landen. Vervolgens moet je de spelers voor blijven. Bij deze foto sta ik al aan de achterkant van de green voordat Jeroen de bunker in loopt. Zo stoor je de spelers ook niet tijdens hun voorbereiding.

Succes!

Back to top button
error: