Schotland golf

MEMORY LANE: Barclay Scottish Open 2008 – Loch Lomond

Foto uitzicht bij green hole 8 Loch LomondFoto Miguel Angel JimŽénezFoto Michael CampbellFoto Paul McGinleyFoto Colin MontgomerieFoto Paul McGinleyFoto Miguel Angel JimŽénezFoto Thomas BjšörnFoto Rory McIlroyFoto zijkant van de beroemde Rossdhu MansionFoto Ian PoulterFoto borden met rankingsFoto Darren ClarkeFoto Darren ClarkeFoto Henrik StensonFoto Ian PoulterFoto scorebord Scottish Open 2008Foto Phil MickelsonFoto Colin MontgomerieFoto Ernie ElsFoto Charl SchwartzelFoto Lee WestwoodFoto Angel Cabrera

Het is gewoon zo’n toernooi dat je eigenlijk niet links mag laten liggen: het Schots Open. Traditioneel is dit het laatste toernooi vóór de major The Open dus veel wereldtoppers komen hier opwarmen. Amerikanen moeten even wennen aan de echte linksbanen met echte wind, geroutineerde linksgolf-giganten gebruiken het Schots Open om hun spel te finetunen en voor velen is het Schots Open de laatste kans op deelname aan The Open. Kortom, een toernooi met grote namen, geweldig golf en gespeeld op golfbanen waar iedere golfliefhebber graag eens een bal in het water zou willen slaan.

In 2008 bezocht ik het Barclays Scottish Open op de Loch Lomond Golf Club bij Glasgow als onderdeel van een relaxte golfvakantie. Op alle fronten straalde dit toernooi rust uit. Het publiek was rustig en gedroeg zich voorbeeldig. Marshalls hielden nog wel hun bordjes omhoog, maar dat was nooit echt nodig. De golfbaan is een klein paradijsje. Eenvoudig om mee te lopen, schitterende natuur en holes waar flink gescoord kon worden. De spelers leken onwaarschijnlijk ontspannen en voor handtekeningenjagers is de pro-am van een toernooi als dit dan ook een waar feest: Phil Mickelson, Rory McIlroy, Henrik Stenson, Ian Poulter, Lee Westwood, Ernie Els, Angel Cabrera, Adam Scott, Darren Clarke, … je boekje staat al snel vol. Het mooiste moment van het toernooi? Die kleine Zweed Pelle Edberg die op de eerste dag zo’n enorm grote BMW X6 kreeg voor zijn hole-in-one op de 17de.

Terugdenkend aan het toernooi en aan de totale sfeer die overal in Schotland heerst weet ik dat ik door dit Schots Open definitief heb besloten te gaan doen wat ik nu doe.

De route
De reis startte met een volle dag in Edinburgh, zonder golf. Vandaar ging de route naar Murayshall House Hotel in Scone, Perthshire, op minder dan een uur rijden van St Andrews, Gleneagles, Carnoustie. Een prachtige uitvalsbasis voor golf, cultuur en natuur. Murrayshall zelf heeft twee 18-holes golfbanen die ook zeker de moeite van het spelen waard zijn: Murrayshall en de kortere maar veel uitdagender en rustiger Lynedoch. Na Murrayshall was het kleine plaatsje Callander aan de beurt, ook wel bekend als de ‘Gateway to the Highlands’, compleet met een golfclub van 125 jaar oud. Vanuit Callander ben je zo in het nationale park The Trossachs, in Glasgow en in het land van Rob Roy. De Loch Lomond Golf Club was hiervandaan nog 55 minuten rijden over echte Schotse kronkelweggetjes die qua parcours en uitzicht in de vroege ochtend een genot zijn voor iedere sportieve automobilist. De geweldige gastvrije familie Martin van het Poppies Small Hotel in Callander zorgde ervoor dat in alle vroegte een ontbijtje voor de kamerdeur klaarstond zodat er geen minuut gemist hoefde te worden van het Scottish Open. Ongevraagd! De terugweg naar Edinburgh ging via dezelfde route in omgekeerde richting. Nog één keer kijken naar al die mooie namen langs de weg.

Maui Jim Sunglasses Maui Jim Sunglasses
Back to top button
error: