Amateurgolf NLGolf events

Mythbusters of Golf

Over fabels en fictie

Woensdag 18 januari 2017 werd in de fraaie golfshop Golfcenter in Amersfoort de Mythbusters of Golf georganiseerd. Een heerlijke avondje waarbij alle mysteries van onze fraaie golfsport ontrafeld zouden worden. De opkomst was meer dan fraai: 120+ golfliefhebbers. Teaching pro Stuart Burley, bekend van onder meer zijn Burton putters en teaching pro John Woof, die tegenwoordig vooral vaak bij Ziggo Sport Golf als commentator te horen is, gaven een luchtige presentatie van feiten en fabels in golf. Niets wereldschokkends, maar toch zeker leuk genoeg om even wat dingen de revue te laten passeren.

Bijna!

De Engelse Stuart Burley, begon zijn verhaal met ‘The Dutch Diseases’: dingen die hem en andere buitenlandse golfers opvielen toen ze in aanraking kwamen met golf in Nederland. Enkele voorbeelden daarvan zijn de hengel in de tas en het dagen in een VIP-lounge van het KLM Open vertoeven zonder ook maar 1 golfbal gezien te hebben. Maar wat hem nog het meeste opviel was: ‘Bijna!’. Een chip die 5 centimeter langs de vlaggenstok rolt wordt meestal met ‘Oei, bijna!’ van commentaar voorzien, ook al rolt die bal daarna nog volledig van de green af. ‘Niks bijna, gigantisch mis!’

Fabels

‘Je kijkt te vroeg op, je moet je linkerarm gestrekt houden, je mag niet knijpen, sla niet te hard, gebruik niet teveel kracht, denk Am-ster-dam, je mag geen polsactie hebben bij pitchen en chippen, …’. Het zijn de commentaren die je op je afgevuurd krijgt als er iets volgens je flightgenoten niet goed gaat met je slag. Volgens John Woof moet je je daar niet al te veel van aantrekken. Niemand is gelijk dus geen swing is gelijk. ‘De duur van een gemiddelde swing is 1,1 seconde, dus je kunt nooit al die onderdelen controleren.’

Als voorbeeld toont Woof een filmpje van Annika Sörenstam waarin duidelijk te zien is dat ze heel snel opkijkt. Maar ja, daar heeft ze wel 96 toernooien mee weten te winnen waaronder 10 majors. Daar kijk je dan wel van op!

‘De golfswing moet een automatisme worden,’ vervolgt Woof. Hij vraagt een dame uit het publiek hoe ze ’s morgens in de auto stapt, hoe ze de auto start en hoe ze dan wegrijdt, zo gedetailleerd mogelijk. Al snel merk je dan dat je over de meest simpele handelingen (sleutel in welke hand, manier van instappen, etc.) ineens moet gaan nadenken waardoor je een paar essentiële dingen juist vergeet. De dame in kwestie reed in dit voorbeeld weg met haar deur open en zonder gordel om. Niet teveel denken dus, gewoon doen!

De backswing is onbelangrijk

De onorthodoxe backswing van Jim Furyk werd weer als voorbeeld aangehaald van hoe een backswing er volgens de kenners niet uit zou moeten zien. Maar de reactie van Burley en Woof was prachtig: ‘De golfbal weet echt niet hoe de backswing was. Het gaat puur een alleen om de impact op de bal en die is bij alle Tour-spelers vrijwel gelijk.’

Verder zijn we die avond ook nog het volgende te weten gekomen:

  • ‘Sidespin’ bestaat niet. Dat is gewoon backspin om de gedraaide as van de bal
  • Tiger Woods had altijd meer loft (+3) op zijn ijzers dan gemiddeld omdat hij zijn handen zo ver voor de bal hield tijdens impact dat hij bijna 8 graden van de loft afsnoepte.
  • De beste ball striker ter wereld ooit is niet Ben Hogan, niet Moe Norman maar Iron Byron, de swingmachine.
  • Het belangrijkste in golf is en blijft: Have Fun!
Stuart Burley en John Woof
Back to top button
error: