Amateurgolf NLGOLFNIEUWS

WaarFore! eigenlijk?

Wat betekent Fore! en wanneer gebruik je het?

Stilte in de golfbaan is gewenst, maar de kreet Fore! moet je zo hard mogelijk schreeuwen. Alsof je je afzwaaier zo graag aan de grote klok hangt. Wat betekent Fore! eigenlijk en hoe gebruiken we het?

Betekenis

Vraag de gemiddelde golfer wat Fore! betekent en het in Nederland meest gehoorde antwoord zal zijn: ‘Flying Object Reaching Earth’. Ga je een beetje zoeken op het internet dan komen er hele andere theorieën tevoorschijn. Eén daarvan is een vooral door de Amerikanen geadopteerde aanname dat het een militaire kreet is waarmee infanteristen, die voor de kanonnen uit liepen, door de artilleristen werden gewaarschuwd plat te gaan liggen voor de overvliegende kanonskogels: ‘Beware before!’. Toch aardig van ze. Sommigen beweren dat het nog stamt uit de tijd dat soldaten met hun musketten in rijen door het veld liepen en zo de rij strijdmakkers voor hen waarschuwden: ‘Bukken want nu moeten wij schieten!’. De meest aannemelijke verklaring is toch dat Fore! de afkorting van een waarschuwing was die de golfer vroeger naar zijn caddie riep, de caddie die al vooruit was gelopen om de dure, handgemaakte golfbal van zijn baas te kunnen volgen: de forecaddie. (Bekijk deze en andere verklaringen ook eens op Scottishgolfhistory.org)

De schaamte bestraft

Wat de oorsprong van Fore! ook is, geen golfer schreeuwt graag deze beroemde kreet na zijn of haar zojuist geslagen bal. Het betekent dat iedereen in de buurt weet dat jij een slechte slag hebt gemaakt. Anders wordt het wanneer jouw flightgenoot een slechte bal slaat. Dan, en zeker in matchplay, zorg je er als tegenstander voor dat alle golfers, de mensen op het terras en zelfs die op de parkeerplaatsen, te horen krijgen dat er bal flink op hol is geslagen. Heerlijk! Maar hoe hard je ook Fore! roept als je eens een keer een balletje de verkeerde kant op hebt gestuurd, niet iedereen zal je belonen voor je voorbeeldige gedrag. De schrik als een bal plotseling naast iemand neerploft is vaak zo groot dat je, bij het voorzichtig ophalen van je bal, alsnog kunt worden uitgescholden. Dubbele straf dus eigenlijk. Nog moeilijker wordt je volgende slag, want je weet dat die boze medegolfbaangebruikers achter je rug staan toe te kijken wat voor prutser er nu weer op ‘hun’ golfbaan loopt. Sterkte!

Tussen Fore! en Fore!

De ene Fore! is de andere niet. De meest gangbare betekenissen worden hier genoemd:

  1. SORRY = ik wist niet dat ik zo ver kon slaan (vaak met betekenis 2 als ondertoon)
  2. OPSCHIETEN = we moeten steeds op jullie wachten
  3. ZOEKEN = deze gaat hard het bos in
  4. FORE! = zoals het bedoeld is: bukken want ik heb een afzwaaier
  5. HELP = geen idee waar de bal naartoe gaat
  6. #$%! (censuur) = wat ben ik een enorme …!

Tot slot is er nog die ene Fore! die vooral luidkeels in en rond het clubhuis wordt gebruikt. Met deze variant maant de spreker de menigte tot stilte zodat hij of zij een heleboel woorden op de luisteraars kan afvuren. Je hoeft niet te bukken!

Back to top button
error: