Amateurgolf NL

Een dagje met . . . Landskampioen Golf 2017 – Houtrak Heren 1

Hoe trainen de beste amateurgolfers van Nederland?

Leren van de Heren van Houtrak – Meervoudig Landskampioen Golf

In februari 2018 namen we een kijkje bij een trainingsdag van het herenteam van Houtrak, dat in 2017 het landskampioenschap voor amateurgolfers wist te veroveren. Een korte impressie.

Allereerst maar even de namen van team 2018 op een rijtje:

Philip Bootsma – 23 jaar
Berry Jole – 25 jaar
Mike Korver – 20 jaar
Frank van Hoof (captain) – 32 jaar
Ronny Giezen – 20 jaar
Rogier Mol – 29 jaar

Sander van Duijn – Golfprofessional van het jaar – 33 jaar

8:30 uur

Ontbijt in het clubhuis van Houtrak. Zelf meegebracht, want iedereen begint de dag immers anders. Berry schept een liter Griekse yoghurt naar binnen, Philip heeft 10 gekookte eieren meegenomen en verder wordt de tafel volgebouwd met jus d’orange, magere yoghurt, croissants, krentenbollen, pindakaas en duo penotti. De basis voor een landskampioenschap wordt langzaam prijsgegeven.

9:00 uur
Warm-up op de koude driving range, met push ups, stretching, rekken, elastieken, schoenen poetsen en een versnelde slagenserie van korte ijzers naar driver.

9:30 uur
Verhuizen naar de achterkant van de driving range. Sander heeft diverse parcoursjes uitgezet waar in tweetallen moet worden gewerkt: matchplay is begonnen! Hoge pitches over een bunker naar een vlag op een oneerlijke positie, putten vanaf vier verschillende posities op een moeilijk te lezen hellende green, chips, diepe bunkerslagen en flopshots van verschillende kanten naar een vlag op een glooiende green waar de bal nooit de goede kant op schijnt te rollen. ‘Dan maar direct de hole in’ hoor je de spelers denken en meer dan eens lukt dat met ogenschijnlijk groot gemak. Voor de langere slagen zijn twee paar Tour Sticks neergezet waarmee shot shaping kan worden gevisualiseerd. De ballen kermen.

Sander van Duijn heeft het team volledig onder controle

10:40 uur
De baan in. Negen holes in de vrieskou. ‘Je weet nooit welke weersomstandigheden je hebt tijdens de competitie. Je moet gewoon altijd presteren.’ Er wordt veel gelachen in de baan, maar de strijd is aan, winterse omstandigheden of niet.

Vragen aan captain Frank van Hoof


Hoe vaak trainen jullie?
‘De vaste dagen voor het team zijn vanaf oktober de zaterdag voor het golfgedeelte en de dinsdagavond voor het fysieke deel.’

Hoe bepaal je wie met wie speelt. Gaat dat op speleigenschappen?
‘Nee, het moet gewoon klikken maar dat is bij ons nooit een probleem. Philip en Berry vormen een ijzersterk koppel, ik speelde afgelopen jaar met Mike en Ronny speelde met Brian Adams, die komend seizoen in het tweede gaat spelen. Dit jaar speelt Rogier Mol in het eerste die vorig jaar met het reserveteam ook landskampioen is geworden.’

Het finaleweekend van 2017 was geen makkie?
‘Zeker niet. In de laatste poulewedstrijd op de Sallandsche hadden we flink verloren van de De Hoge Kleij (13-5), maar gelukkig wonnen we in de kruisfinales van de Koninklijke Haagsche. In de finale op De Gelpenberg kwamen we de Hoge Kleij weer tegen. Na de foursomes in de ochtend stonden we met 4-2 achter, maar dan moet je rustig blijven. Uiteindelijk wonnen we het kampioenschap na die prachtige putt van Mike op de achttiende.’

Trainen in het buitenland?
‘Dat wordt veel gedaan, maar wij zien daar het nut niet van in. Je speelt dan vaak met ideaal weer op banen met andere grassoorten dan in Nederland en met greens die een snelheid van Stimp 11 of meer hebben. Die omstandigheden hoeven we hier echt niet te verwachten met de competitie.’

Wat maakt jou een goede captain?
‘Dit wordt mijn vijftiende seizoen in de hoofdklasse, dus ik heb inmiddels genoeg ervaring. Ik probeer alles voor het team te regelen: het vervoer, de overnachtingen, de papieren, ….  Ik wil niet dat mijn spelers zelf van alles moeten regelen. Zo kunnen ze zich volledig op de wedstrijden focussen. Gelukkig krijgen we ontzettend veel steun vanuit de club, daar zijn we heel blij mee.’

Hebben jullie nog bepaalde tradities?
‘Na afloop van een competitiedag gaan we altijd naar de McDonald’s. De finales zijn dit jaar op Golfsociëteit De Lage Vuursche. Is daar eigenlijk wel een McDonald’s in de buurt?’ (Geen paniek: McDonald’s Huis ter Heide – Amersfoortseweg 24 – 3712 BD Huis Ter Heide op slechts 5 minuten rijden richting UGC De Pan)

Mooiste damesteam?
De drie spelers die een golfspelende vriendin hebben noemen opvallend snel en angstig de Nederlandse damesteams die ze nu wel moeten noemen. Maar later komt het hoge woord er dan toch uit: ‘het Zweedse damesteam! Eigenlijk alle Scandinavische damesteams inclusief dat van IJsland!’

Voorspelling voor de finale van de NGF Competitie?
‘Wij tegen de Koninklijke Haagsche.’

Aanvulling mei 2018:
Captain Frank van Hoof had het deels fout met zijn voorspelling. Tot ieders verbazing degradeerde het team van de Koninklijke Haagsche, dat al sinds de introductie van de hoofdklasse op het hoogste niveau acteerde. Houtrak plaatste zich op het nippertje voor de kruisfinales waarin het team vervolgens met 10-8 won van de winnaars van poule H1, de Noord-Nederlandse G&CC. In een zenuwslopende finale werd met diezelfde score het herenteam van de Noordwijkse verslagen. De heren van Houtrak mogen zich ook in 2018 landskampioen noemen!

Ook geïnteresseerd in een foto- en/of videoverslag van jouw team? Laat het weten via de contactpagina!

Maui Jim Sunglasses Maui Jim Sunglasses

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: