Amateurgolf NL

Roeien met de riemen die we niet hebben

Hoe ver gaat onze teamspirit?

Beste NGF,

In 2016 heb ik tussen de buien door de cracks van onze ELTK teams op de foto mogen zetten op het altijd prachtige Rijk van Nunspeet. Ook heb ik de teams toen enkele vragen gesteld voor Golf.nl. Maar er is één interessante vraag die ik vreemd genoeg niet heb gesteld: ‘Hoe belangrijk is teamkleding voor jullie?’.

In deze week voor de start van de NGF competitie 2018 staan 2450 golfteams te trappelen om de hopelijk inmiddels ontdooide weide in te gaan. Uit ervaring weet ik dat het onderwerp ‘teamkleding’ altijd weer een punt van discussie is. De meeste golfclubs voorzien hun teams zelf van polo’s, truien en zelf soms jasjes. Gratis of tegen een kleine vergoeding.

De heren vinden het al snel goed. Als ze een polo en een trui hebben is dat prima, maar je moet niet raar opkijken als ze pas twee weken voor de eerste speeldag vragen welke kleur broek ze eigenlijk aan gaan trekken. ‘Zwart is zwart’ denk je dan, maar zodra je met jouw zwarte broek je teammaten weer treft besef je dat zwart toch in heel veel varianten te verkrijgen is. Ook donkerblauw of beige is in meer dan 300+ tinten op de golfbroekenmarkt te koop. De damesteams stoppen meestal toch wat meer tijd in de perfecte outfit en zelfs de nagellak zie ik regelmatig in de clubkleuren voorbij komen. Chapeau! (in welke kleur dan ook).

Iedereen die in de NGF competitie meespeelt weet wel waarom het dragen van teamkleding zo belangrijk is: TEAMSPIRIT! Als je dezelfde kleding draagt en er puik uitziet heb je voor je gevoel al vier slagen voorsprong. Je voelt je goed, je voelt je sterk en soms zelfs onoverwinnelijk.

Als al die golfclubs en al die amateurteams al zo veel aandacht besteden aan de uitstraling, waarom, beste NGF, worden de toppers die ons land vertegenwoordigen tijdens de Europese teamwedstrijden dan niet even bijgestaan bij het selecteren van hun kleding? De polo is prima voor elkaar, het jasje voor de ceremonie en de stropdas zijn ook verzorgd. Verder lijkt het wel ‘ieder voor zich!’. Over het merk schoenen moeten we niet zeuren, dat is een kwestie van gevoel, maar zorg er dan tenminste wel voor dat de kleur van de petjes, schoenen, broeken, sokken en niet te vergeten de riemen een beetje op elkaar zijn afgestemd. Zo’n riemenparade als op de foto hierboven ziet er toch niet uit? Al die toppers hebben competitie gespeeld dus ze weten hoe het werkt. Hebben we die mentale voorsprong dan echt niet meer nodig?

Hartelijke groet,

Bert

Leuke anekdote:
Jaren geleden speelde ik met het eerste van Harderwold tegen de mannen van GC Flevoland. Ook wij waren schuldig aan het dragen van zes tinten zwart. De mannen van Lelystad hadden echter allemaal broeken van dezelfde prachtige, sierlijke stof aan met een subtiel motiefje. De eerste vier slagen hadden zij al te pakken! Toch bleek er iets niet te kloppen: Eén van de leden van GC Flevoland had die broeken voor het team geregeld. Hij was piloot en moest een paar dagen naar Thailand toe. Tegen zijn teamleden had hij gezegd dat ze allemaal een broek mee moesten geven die hun lekker zat. Zo had hij van iedereen de juiste maten zodat de snelle en handige Thaise kleermakers eenvoudig voor iedereen een golfbroek van dezelfde mooie stof konden maken. ‘Deze broeken graag namaken in die stof’, had hij ze verteld. Toen hij vlak voor zijn terugkeer naar Nederland de broeken ging ophalen wachtte hem een leuke verrassing: de broeken waren zoals hij had gezegd nagemaakt. Exact nagemaakt welteverstaan! De zakken zaten op de plek van de voorbeeldbroeken, de knopen of ritsen waren exact zo overgenomen en zelfs die broek waar een scheur bij de knieën zat had een mooie nieuwe kopie gekregen met eenzelfde scheur op dezelfde plek. Wel een mooi stofje!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: