GOLFNIEUWSNederland golf

Nieuwe golfbaan voor Golfclub Rosmalen

Ongeveer 3x groter dan nu

Golfclub Rosmalen kijkt reikhalzend uit naar een gloednieuwe 9-holes golfbaan die volgens verwachting in 2020 geopend zal worden. De nieuwe baan, ontworpen door Michiel van der Vaart, zal worden gerealiseerd op een deel van het terrein van een voormalig psychiatrische ziekenhuis op Landgoed Coudewater in Rosmalen.

Golfclub Rosmalen speelt tot nu toe op een par-60 baan met drie par-4 holes en vijf par-3 holes op een ander deel van het landgoed. De par van de nieuwe baan wordt 70 en de totale oppervlakte van het nieuwe onderkomen is drie keer zo groot als de huidige locatie. De ontwerper van de golfbaan, Michiel van der Vaart van Jol Golf Design, heeft nauwe banden met de regio: ‘Ik ben geboren en getogen in Vught en mijn familie heeft roots in ’s-Hertogenbosch. Als kind heb ik met mijn vader veel gewandeld in de omgeving van Coudewater en in het bijzonder op het landgoed. De golfclub heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestopt in het tot stand brengen van het project en ik volgde de ontwikkelingen. Op het internet zag ik een ruw ontwerp voorbijkomen. Toen heb ik contact opgenomen, ik wilde de club gaan helpen om er een nog betere en veiliger golfbeleving van te gaan maken.’

Uitdagingen

Volgens de golfbaanarchitect, die naam maakte met golfbanen als Golfbaan Stippelberg in Bakel en De Kroonprins Vianen, was de nieuwe baan van Golfclub Rosmalen een grote uitdaging: ‘Er moesten veel wensen en eisen moesten in acht worden genomen, met name op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Het gebied moet bijvoorbeeld ook geschikt gemaakt worden als leefgebied voor de das. We voegen natuur toe en we versterken het historische kampenlandschap, kavels die gescheiden worden door hakhoutwallen.’

Artist Impression GC Rosmalen 2020
Artist Impression GC Rosmalen 2020

Ook vanuit de golfclub waren er uiteraard wensen: ‘De baan moet lang genoeg worden zodat de leden in de toekomst mee kunnen doen aan de nationale competitie voor clubs met A-status golfbanen. Ook die wens gaat in vervulling.’, zegt Van der Vaart. ‘Ondanks een bescheiden hoeveelheid grondverzet zal er een spannende golfbaan ontstaan met veel ruimte voor natuur en subtiele hoogteverschillen die passen in het landschap. De baan wordt een gebalanceerde afwisseling tussen korte en langere holes. Er is een haalbare par 4 maar ook een par 5 met een eilandgreen. De baan zal na de ingebruikname ogen alsof hij er al jaren ligt. Op het terrein staan al enkele prachtige volwassen bomen en bomenlanen die dadelijk een dominante rol gaan spelen tijdens je rondje golf.’

Michiel van der Vaart en Harry de Koning, de aannemer (voorheen van Liebregts) met wie Van der Vaart in het verleden al vaker heeft samengewerkt, staan klaar om te beginnen met de aanleg. De verwachting is dat er al in 2020 een eerste bal geslagen kan worden op het nieuwe terrein.

Over de architect

Michiel van der Vaart is Senior Member van het European Institute of Golf Course Architects (EIGCA). In 2002 sloot hij zich aan bij Jol Golf Design. Internationaal werkt hij samen met De Deense architect Philip Christian Spogard onder de naam Spogard & VanderVaart.  

Michiel van der Vaart

INSTAGRAM: michielvandervaart

Maui Jim Sunglasses Maui Jim Sunglasses

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: