Rusland golfRusland Travel

Bucket list: Golfen in St Petersburg

From Gorki with love

Sint-Petersburg staat bekend als een van de mooiste steden ter wereld en wordt vanwege het vele water in en rond de stad ook wel ‘Het Venetië van het Noorden’ genoemd. Op een uurtje rijden van deze tweede grootste stad van Rusland ligt een geweldig golfresort: Gorki Golf & Resort. Maar Rusland is toch geen golfland?

Is Rusland een golfland?

Nee! Rusland is (nog) geen golfland. Op de website van International Golf Federation (IGF) staan over de Russian Golf Association de volgende cijfers vermeld: opgericht in 1992 – aantal golfbanen 20 – aantal geregistreerde golfers 1365. Dat klinkt niet heel indrukwekkend voor zo’n enorm land. Maar er wordt hard aan de golfsport gewerkt. Zo staat op de site van de Russian Golf Association onder meer het volgende: ‘Golf in Russia is a still young but growing sport that shows stable progress: in 2015, two Champions’ courses were opened in Saint-Petersburg and Kazan (18 holes) to host full-scale tournaments; the surplus of golfers in the handicaps system was 250 persons over a season unlike the previous years when growth total did not exceed 130. Children and youngsters golf programme will allow training 15,000 schoolchildren and 200 teachers by summer season of 2016 as well as forming a team of young and talented players who will represent our country at the international events in 2019-2020.’

De Russische Maria Verchenova tijdens de tweede ronde van Olympische Spelen in Rio 2016
De Russische Maria Verchenova tijdens de tweede ronde van Olympische Spelen in Rio 2016 (Copyright: Tristan Jones / IGF)

In de huidige wereldrankings bij de heren zijn er nog maar drie Russen te bekennen, buiten de top-2000 en slechts twee Russische dames staan geregistreerd bij de Ladies European Tour: Nina  Pegova (World Ranking 498 / LET 123) en Vera Shimanskaya die nog niet in de rankings staat. Toch zijn er twee hele bekende golfers van Russische komaf. Zo zullen de oudere tennisliefhebbers ongetwijfeld wel gehoord hebben van Jevgeni Kafelnikov, die zich na zijn carrière als proftennisser volledig stortte op poker en golf en af en toe meespeelde op de Europese Tour. Maar de bekendste, ook vanwege haar looks, is toch wel de 33-jarige Maria Verchenova die in 2006 pro werd en de eerste Russische dame op de Ladies European Tour werd. In 2016 speelde Verchenova mee op de Olympische Spelen in Rio. 

Gorki Golf & Resort

Gorki Golf & Resort
Gorki Golf & Resort

Het 4-sterrenhotel van Gorki Golf & Resort, compleet met openluchtzwembad en jacuzzi, Finse sauna en massageruimtes, is het enige golfhotel in de buurt van Sint-Petersburg. Het is de ideale uitvalsbasis voor een golfvakantie die nu echt eens anders is dan anders. Hoeveel golfers ken jij die na een rondje golf zijn gaan stappen in Sint-Petersburg? De stad, die van 1921 tot 1991 Leningrad heette, heeft meer dan 5 miljoen inwoners en ligt aan de Neva rivier, die het Ladogameer met de Finse Golf en de Oostzee verbindt. Grote paleizen, parken en pleinen en fraaie grachten sieren de stad jaarlijks meer dan zeven miljoen bezoekers trekt. Bezoek de wereldberoemde Hermitage, het Peterhof paleizencomplex of maak een tocht met de boot. Je hebt niet genoeg aan één dag! 

Gorki Golf & Resort
Gorki Golf & Resort

Het Gorki Golf & Resort opende in 2015 de eerste 18-holes golfbaan in Oblast Leningrad zoals het gebied rond Sint-Petersburg heet. Het ontwerp kwam van de Finse golfbaanarchitect Lasse Pekka Tilander die de baan zelf beschrijft als een ‘inland links course’ met brede fairways en grote bunkers. Alles is hier verder aanwezig zoals een goede driving range, putting green, chipping green en drie oefenholes. In het clubhuis zit een goede proshop, op de tweede verdieping is een vergaderzaal en voor de kinderen is er een aparte speelkamer. De twee terrassen van het clubhuis kijken fraai uit op de greens van hole 18 en hole 9 en op de tee van hole 1: dat is genieten met Russische lekkernijen op je bordje of in een glas! 

Witte nachten

Vanaf eind mei tot halverwege juli zul je onder meer in St Petersburg te maken krijgen met het atmosferische fenomeen White Nights, of in het Russisch, Beliye Nochi. In deze periode gaat de zon nooit helemaal onder en blijft de hemel licht en gekleurd zoals je dat kent van de zonsondergang. Dat betekent ook dat de stad tijdens deze White Nights 24 uur per dag bruist van de de activiteiten, festivals, concerten enzovoorts, maar ook de restaurants, winkels en musea blijven veel langer open dan normaal. De perfecte periode voor een golfvakantie bij Gorki dus!

Witte nachten in Sint-Petersburg
Witte nachten in Sint-Petersburg ©Unsplash

Extra info 

Gorki Golf & Resort kan zelf complete golfreizen organiseren inclusief uitstapjes naar Sint-Petersburg en alle transfers van en naar het vliegveld. Ook kunnen ze starttijden voor golfbanen in de buurt voor je regelen zoals voor de Peterhof Golf Club, de Mill Creek Golf Club of de Strawberry Fields Golf Club. Ben je voetbalgek, dan weet je vast wel dat in 2020 ook wedstrijden van het EK Voetbal in Sint-Petersburg worden gespeeld. Als dat geen mooie golfreis wordt …?!

Visum 

Sinds 1 oktober 2019 zou het niet meer nodig om een visum aan te vragen via een Russisch consulaat of bij een ambassade als je een bezoek brengt aan Sint-Petersburg en Leningrad Oblast. Dat zou via een E-visum kunnen dat je minimaal vier dagen voor aankomst moet aanvragen, maar op het moment van schrijven van dit artikel is op de bekende websites voor toerisme, zoals die van de ANWB, nog geen duidelijke en nieuwe informatie te vinden over deze wijziging. De beste informatie staat voorlopig op de website van Gorki onder het kopje ‘Tourism‘. Zij verwijzen voor de aanvraag van een E-visum naar de website van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het E-visum blijft 30 dagen geldig, maar alleen voor een verblijf van maximaal 8 dagen. Bekijk en luister ook dit artikel van BNR. De reden van de wijziging alleen voor Sint-Petersburg en Leningrad Oblast is dat Rusland hiermee het toerisme naar de populaire stad wil aanwakkeren die op het gebied van toerisme veel belangrijker is dan Moskou. Vanaf 1 januari 2021 zullen waarschijnlijk ook andere steden voor zo’n vereenvoudigde procedure via een E-visum in aanmerking komen.

Website Gorki Golf & Resort

www.gorkigolf.ru

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: