Amateurgolf NLGOLFNIEUWS

Golf langer en beter met een kunstgewricht

Hoe een kunstgewricht je golfplezier verlengt

Ongeveer 90% van de golfers die een gewricht hebben laten vervangen door een kunstgewricht gaat na de operatie net zo vaak golfen als vóór de fysieke klachten. Veertig procent van de ondervraagden gaf zelfs aan meer te zijn gaan golfen. Omgerekend zou dat betekenen dat het vervangen van slechte gewrichten de golfsport wereldwijd zo’n 3,3 miljard euro per jaar oplevert.

Deze opmerkelijke bevindingen waren het resultaat van een enquête van het grootste online golfnetwerk van Europa, HowDidiDo, onder auspiciën van consultant orthopedisch chirurg Peter Hughes. Hughes, onder meer lid van het medische team van The Open, is gespecialiseerd in operaties aan ellebogen en schouders.  

De enquêtes

Uit de meer dan 500.000 abonnees van de website van HowDidiDo vulden 3500 personen die ooit een gewricht hebben laten vervangen de enquete in. In 98% van de gevallen ging het om een nieuwe heup of knie. Er werden onder meer vragen gesteld over hoe hun slechte gewrichten hun golfspel hebben beïnvloed en hoe hun golfspel zich na de operatie ontwikkelde. Hoe lang duurde het voor ze weer konden oefenen, voor ze weer een ronde speelden en voor ze weer aan wedstrijden meededen? Er werd uiteraard ook gekeken naar de algemene fysieke en geestelijk gesteldheid van de golfers en wat de golfclub waar ze speelden deed om ze te weer op pad te helpen. 

Bizarre cijfers

Peter Hughes tijdens de Fortius International Sports Injury Conference
Peter Hughes tijdens de Fortius International Sports Injury Conference

Het bleek dat 63% van de golfers binnen drie maanden na de operatie weer ijzers kon slaan. Binnen zes maanden deed 76% van de golfers weer meer met clubwedstrijden. In het begin van het herstel gebruikte 22% een buggy, 11% bleef de buggy gebruiken na volledig herstel. Het gebruik van een electrische trolley steeg van 65% voor de operatie tot iets meer dan 74% na de operatie tot aan het volledige herstel.   

Qua golfspel sloeg 90% van de geopereerden de ijzers minstens zo nauwkeurig of zelfs beter na de operatie. Meer dan 75% leverde niet in op hun afstanden, sommigen verbeterden hun afstand zelfs na de operatie.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat 70% van de ondervraagden aangaf dat ze nauwelijks of geen pijn meer voelen tijdens of na golf.

Gouden business

Volgens het rapport van Peter Hughes levert het succesvolle programma van gewrichtsvervanging de golfbranche flink veel geld op: “… de meeste golfers die anders door hun gewrichtsproblemen zouden stoppen met golf kunnen na een succesvolle operatie naar verwachting meer dan 10 jaar verder, afhankelijk natuurlijk van de normale slijtage die bij hun leeftijd hoort. Wereldwijd genomen schat ik dat we praten over 3 miljoen golfers. Als die 10 jaar extra golfen en gemiddeld genomen 1100 euro per jaar uitgeven aan de sport met lidmaatschap, greenfees, horeca en materiaal, dan levert dat de golfwereld zo’n 3,3 miljard euro per jaar extra op. We kunnen je niet een betere golfer maken, maar we kunnen wel zorgen dat je kunt blijven spelen!”

Links

HowDidiDo: www.howdidido.com 

Website Peter Hughes: www.upperlimbcentre.com

Back to top button
error: