GOLFNIEUWSNederland golf

The Mondial – hoe Houten de wereld verovert

Het golfcomplex van de Nieuwegeinse Golfclub in Houten heeft onlangs een nieuwe naam en eigenaar gekregen. De focus van het nieuwe team ligt op het korte spel, maar de plannen reiken tot ver over de Nederlandse grens.

‘The Mondial – International Golf & Short Game Center’ luidt de volledige nieuwe naam van de Nieuwegeinse golfbaan en faciliteiten vanaf nu, kortweg ‘The Mondial‘. Wat bezielt ondernemers om in deze tijd, waarin menig golfbaan de deuren sluit, een 9-holes baan over te nemen die in financieel zwaar weer verkeert? Wat bezielt ondernemers om een baan in het hart van Nederland een internationale naam te geven terwijl ze de focus gaan leggen op het korte spel? Tribute2Golf sprak met Hans Wognum, mede-eigenaar van The Mondial:

(A) Short Game?

“Al jaren geleden had de NGF een presentatie met de redenen waarom mensen niet (meer) gingen golfen. Op nummer 1 stond de factor ‘Tijd’ en pas op nummer 5 stond ‘Geld’. Maar wat ging de branche vervolgens doen? Niks veranderen aan tijd, maar wel kortingen geven! Daar heb ik me ernstig over verbaasd. Golf moet passen in de volle agenda’s van deze tijd. In Gustavo Barrios Rivas (de andere eigenaar, red.) vond ik iemand die mijn kijk op zaken deelde. Gustavo komt uit Midden-Amerika maar woont al sinds 1996 in Utrecht. Een warme en ruimdenkende kerel en golf teaching professional die onder meer een opleiding volgde bij de wereldberoemde Dave Pelz.  Gustavo is gespecialiseerd in het korte spel en hij snapt tevens het belang van de factor ’tijd’ in golf.”

“Het belang van het korte spel in golf wordt bij de amateurs nog altijd onderschat. Maar kijk eens op tv. Zelfs bij de topspelers zie je dat de twijfel toeslaat binnen de 100 meter van de vlag. Kijk bijvoorbeeld nog eens naar het Alfred Dunhill Championship. Wil Besseling heeft nog kans om het toernooi te winnen als hij par of birdie maakt op de par-5 achttiende van Leopard Creek. Hij valt echter met zijn tweede slag de gevaarlijke green aan met alle gevolgen van dien. Pablo Larrazabal vertrouwt wel op zijn short game en legt netjes op, slaat de bal vervolgens strak bij de vlag en pakt de winst met een birdie. Als je met een goede short game drie slagen per ronde kunt winnen, kijk dan nog eens hoe snel je je handicap verlaagt. Een uitspraak van de NGF is: ‘Als je beter presteert heb je meer plezier in de sport en ga je vaker spelen.’ Die mening deel ik volledig!”

Waarom ‘International’?

“Gustavo en ik hebben over de hele wereld vooronderzoek gedaan. Vraag je in het buitenland waar ze hun golftalenten heen brengen om beter te worden, dan is het antwoord steevast Amerika of Zuid-Afrika. Waarom? Omdat de oefenfaciliteiten fantastisch zijn, omdat ze goede coaches hebben en snelle greens. Vervolgens hebben we gevraagd of mensen ook naar Nederland, de bakermat van golf, zouden komen als we diezelfde faciliteiten zouden kunnen bieden. Alle ondervraagden antwoordden zonder aarzelen met ‘Ja!’. Voor ons was dit motief genoeg om onze visie door te trekken omdat we ook partijen uit het buitenland zullen trekken. We hebben nu zelfs al een buitenlandse groep geboekt staan voor maart, dan zijn de faciliteiten nog niet eens klaar, en een tweede groep in april. Bizar, maar dat toont aan hoe groot de behoefte is.”

“Als je een golfbaan overneemt en je gaat doen wat ze deden dan krijg je wat ze kregen. Het enige dat werkt in de golfwereld is onderscheidend – en onbescheiden – te zijn. Leg de lat hoog, laat je zien, maak de mensen nieuwsgierig en creëer een soort magnetisme. We hebben gekeken op welk spelonderdeel er in Europa nog geen echte naam is. In de USA heb je Dave Pelz, de goeroe op het gebied van kort spel. Zo heeft hij zich ook altijd gemanifesteerd. Voor Europa wordt dat Gustavo Barrios Rivas. Het korte spel (easy short game) was al zijn specialisme, hij zal dé naam zijn, een merk, want hij is gewoon waanzinnig goed. Dat gaan we hier doen en we gaan ervoor zorgen dat de faciliteiten matchen met die claim. Je kent me hè, ik heb zelf maar weinig talenten en kan niet veel, maar ik heb wel de mensen om me heen, die alles kunnen! Hahaha…”

“Wij willen een bijdrage leveren aan mensen die echt willen leren golfen en dan met name heel goed willen worden op de laatste 100 meter. Het moet hier zo goed en mooi worden dat mensen daar een uur, twee uur voor willen rijden, dat mensen er speciaal voor in het vliegtuig willen stappen.”

Hans Wognum en Gustavo Barrios Riva
Hans Wognum en Gustavo Barrios Riva

Waarom de Nieuwegeinse?

“Onze plannen ontstonden al lang geleden met ‘we hebben een golfbaan nodig, waar wij de scepter zwaaien, anders gaat het niet werken.’ De Nieuwegeinse verkeerde in zwaar weer, kende spannende tijden, bevond zich op de rand van faillissement. Ze hebben nog op allerlei manieren gepoogd om het tij te keren, maar het mocht niet baten. Wij raakten met hen in gesprek en kwamen met een plan van aanpak en een visie. Hoewel wij zelf keken naar een overname per 1 januari 2020 kwam vanuit het stichtingsbestuur het verzoek of wij het eerder wilden overnemen anders zouden op 1 november de hekken dichtgaan. Dat wilden we absoluut voorkomen, want de leden van de golfclub – zij hadden al zo veel meegemaakt en gedaan – verdienden beter en ook het onderhoud van de baan zou dan komen stil te liggen.

Met de geweldige hulp van onze stille vennoot en zijn snelle handelen is dat met succes opgepakt. En met de ongekende bijdrage en assistentie  van onze dierbare groenpartner, Oosthoek Groep, overbruggen we gezamenlijk de november en decembermaand. Maar dat gaat niet voorkomen dat we een fiks aanloopverlies voor de kiezen zullen krijgen. We starten in de winter, het laagseizoen. We proberen alle zeilen bij te zetten om aan de omzetkant datgene binnen te brengen om de kosten zo veel mogelijk gedekt te krijgen. Onze nieuwe collega’s krijgen gewoon betaald en dat is heel fijn. Voor de leden is er eindelijk weer licht in de tunnel. Die positieve energie merk je nu al. Zij hebben al een paar jaar geleefd met de angst dat ‘hun plekkie’ dicht moest en nu verandert dat gelukkig. En hoe… We hebben zelfs al nieuwe aanmeldingen van leden en businessleden. En dat in een tijd waarin men tegen mij zegt: ‘Hans, mensen worden geen lid meer!’. Ik zie dat anders. Mensen verbinden zich alleen aan een golflocatie als het ook de moeite waard is om er lid te zijn. Als de faciliteiten goed zijn en de sfeer uitstekend. Als oprechte aandacht en een warm welkom verankert zit in de organisatie en de reis van de gast.”

Wat gaat er veranderen?

“Een aantal dingen gaan op de schop en dat worden allemaal wow-factoren. Één van die factoren wordt de compleet nieuwe stijl driving range die we eind april af willen hebben. De range krijgt echte greens, beschermd door bunkers en je kunt ook van gras afslaan. We maken de driving range zoals de golfbaan is. Oefenen en trainen waarvoor je ook aan het oefenen en trainen bent: de golfbaan!”

“We maken uiteindelijk ook studio’s bij de range voor het fitten van materiaal en het voor het maken van swing analyses. Ook daar streven we naar het allerbeste, dat in golf geboden wordt. Na de driving range volgen aanpassingen aan de 9-holes par-3 baan en de 9-holes golfbaan, uitgevoerd door Piet Oosthoek. De Oosthoek Groep is naast de aanleg van alle aanpassingen aan de driving range en beide golfbanen ook verantwoordelijk voor het onderhoud er van. Niet onbelangrijk want zij werken al 12 jaar vooruitstrevend op chemievrije wijze, een perfecte match met onze GEO gecertificeerde golfbaan. Oosthoek maakt gebruik van machines van marktleider Toro die afkomstig zijn van Jean Heybroek uit Houten. Alles past prima bij onze duurzaamheidsambities waarover we binnenkort meer bekend zullen maken.”

“Ondertussen zorgen we dat het voor de 500 leden hier ook geweldig is. Het opknappen van de binnenkant van het clubhuis heeft grote prioriteit en dan vooral de kleedkamers en toiletten. Later volgen de vergaderfaciliteiten en de horeca. We hopen dat de leden straks zo trots hierop kunnen zijn dat zij zonder schroom hun beste vrienden en vriendinnen meenemen naar hun favoriete plek, The Mondial.”

Voorlopige link naar The Mondial 

Back to top button
error: