TENNISTENNISNIEUWS

KNLTB wint prijs voor Virtual Reality project

Elke return raak

Bron: KNLTB + Sportinnovator.nl

De KNLTB heeft de Sportinnovator Prijs 2020 gekregen voor het project Tennis ImproVR. Hierbij wordt een Virtual Reality (VR) training ontwikkeld voor het verbeteren van de return op service van ervaren tennisspelers.

Zien is weten

De return op service is een cruciaal onderdeel van het tennis. De beste spelers ter wereld onderscheiden zich vooral van de rest in het percentage gewonnen punten tijdens return games. Het trainen met Virtual Reality maakt het voor spelers mogelijk zich optimaal voor te bereiden op hun volgende tegenstanders in een toernooi. De relatie tussen perceptie en actie, het waarnemen van de service en het voorspellen wat de bal door die service zal doen, kan met VR sterk worden verbeterd. De nieuwste VR headset meet de oogbewegingen en geeft feedback aan speler en de coach. Hiermee kan direct de verbetering als gevolg van de training zichtbaar worden gemaakt en kan er worden vergeleken met de nationale en internationale benchmark.

Meer dan tennis

Volgens Aldo Hoekstra, Embedded Scientist van de KNLTB, wordt het trainen met VR ook in andere sporten toegepast: ‘Major League Baseball clubs hebben dezelfde uitdaging en gebruiken hiervoor al een VR training. Door het registreren van de pitchers tijdens wedstrijden kunnen slagmannen trainen tegen bijvoorbeeld de pitchers van aankomende wedstrijden in VR. Dezelfde kansen zijn er voor tennis om middels VR te trainen tegen wereldtoppers en tegen aankomende tegenstanders.’

SportsImproVR

De KNLTB werkt in dit project samen met SportsImproVR en David Mann. SportsImproVR heeft de afgelopen jaren op succesvolle wijze VR trainingen ontwikkeld voor honkbal, softbal en tennis. David is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vanuit die rol ook onderdeel van het Amsterdam Institute of Sport Sciences, één van de Sportinnovator centra in Nederland. Het project start in februari 2021.

Over de Nationale Sportinnovator Prijs

Om innovaties in de sport te stimuleren, organiseert Sportinnovator jaarlijks de Nationale Sportinnovator Prijs. De prijs wordt uitgereikt aan innovaties die coaches kunnen gebruiken om trainingen te optimaliseren en de prestaties van topsporters in wedstrijden te verbeteren. In totaal heeft Sportinnovator €250.000 beschikbaar gesteld. Het project van de KNLTB en SportsImproVR ontvangt een bedrag van 50.000 euro.  De andere winnaars zijn: De Meetschaats (Universiteit Leiden), 3D Spierechoscopie (Stichting Fieldlab Zwemsport), Powertracks (Sailing Innovation Centre) en Wielerfitheid (Universiteit Leiden).

Op sportinnovator.nl worden de komende weken interviews met de winnaars geplaatst en er komen films beschikbaar. 

Bron
KNTLBSportinnovator.nl
Maui Jim Sunglasses Maui Jim Sunglasses

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: