GOLFNIEUWS

Cannabis en golf – de normaalste zaak van de wereld?

Topgolfster verkent de grenzen voor betere prestaties

Solheim Cup captain en voormalig winnaar van de Women’s British Open Catriona Matthew hoopt met het gebruik van cannabidiol haar carrière als topgolfster flink te kunnen verlengen. De 51-jarige Matthew heeft nog steeds grote ambities maar de fysieke en mentale uitdagingen die komen kijken bij het hedendaagse topgolf lijken na 25 jaar op de Tour steeds groter te worden. 

Legaal of niet?

Het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD) is één van de 113 door wetenschappers geïdentificeerde cannabinoïden uit de cannabisplant, ook wel bekend als wiet en de hennepplant. De stof zou een positieve invloed hebben op de stemming, het omgaan met stress en je motoriek. Daarnaast zou het de nachtrust, het fysieke herstel en atletische prestaties bevorderen. Matthew is van plan een aantal op CBD gebaseerde producten als speelster te gebruiken bij de aankomende toernooien en als captain van Team Europe tijdens de Solheim Cup die hopelijk van 31 augustus t/m 6 september kan worden gespeeld op de Inverness Club in Toledo, Ohio.

Zolang de illegale cannabinoïden, zoals het bekende en psychoactieve tetrahydrocannabinol (THC) dat in een joint zit, worden verwijderd zijn CBD producten legaal in het Verenigd Koninkrijk waar ze zijn gecategoriseerd als voedingssupplement. De WADA, (=World Anti-Doping Agency) heeft de CBD-producten al op 1 januari 2018 goedgekeurd. Toch blijft het goed mogelijk dat de bazen van de golf tours uiteindelijk toch aan de bel gaan trekken. De PGA Tour is al vanaf het begin terughoudend en waarschuwt spelers voor het gebruik van CBD omdat er sporen van het goedje THC in zouden kunnen zitten en het gebruik daarvan wordt gestraft met schorsing. Toch neemt het aantal spelers dat CBD gebruikt flink toe omdat de voordelen volgens hen groter zijn dan het risico van een positieve test op THC. Spelers als Billy Horschel, Bubba Watson en Marc Leishman hadden al snel een contract met CBD-producenten.

Het nieuwe normaal

Matthew, die inmiddels ook officieel ambassadrice is van één van de producenten van CBD, Golfer’s CBD Products, is overtuigd van de positieve invloeden van de producten. Vooral het onderdrukken van nervositeit is volgens haar de beste eigenschap van Golfer’s CBD. Als het aan Matthew ligt worden CBD producten, die in vaste en vloeibare vormen te verkrijgen zijn, net zo normaal als de proteïneshakes die sporters dadelijks nemen.

Catriona Matthew
Catriona Matthew

 

Maui Jim Sunglasses Maui Jim Sunglasses

Gerelateerde artikelen

Back to top button
error: