Malta TravelREIZEN - TRAVEL

Gozo – cultureel eiland van Malta

Eiland zet in op Culturele Hoofdstad van Europa

Gozo, een van de drie bewoonde eilanden van het archipel Malta, stelt zich kandidaat als Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2031. Dit kleinere, groenere en rustigere zusje beschikt net als Malta zelf, over veel cultuur en historie. Gozo probeert oude bouwwerken en monumenten te behouden en te koesteren, waaronder bijvoorbeeld de 18e-eeuwse windmolen van Xewkija en de Ggjantjia Tempels. Daarnaast legt Gozo de focus op het milieu, onder meer door servicestations aan te schaffen voor het uitlenen van fietsen.

In 2018 werd Valetta, de hoofdstad van Malta, uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Gedurende dit jaar heeft Valetta zich op de kaart gezet als bijzondere en diverse city break bestemming. De verwachting is dat Gozo met die titel zichzelf ook op de kaart gaat zetten voor internationale bezoekers.

40-jarig jubileum Ggantjia Tempels

Veertig jaar geleden verklaarde UNESCO de Ggantjia Tempels tot werelderfgoed. Deze erkenning is belangrijk, onder meer omdat dit de tempels veel bescherming biedt. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale fondsen beschikbaar gesteld voor onderhoud en reparatie. De Ggantjia Tempels zijn de oudste tempels van Malta en Gozo. De tempels zijn gebouwd tussen 3600 en 2500 voor Christus. Gedurende de opgraving van de tempels in het jaar 1827, zijn meerdere venusbeeldjes gevonden. Deze beeldjes gebruikten de mensen  waarschijnlijk voor bepaalde vruchtbaarheidsrituelen.

Ggantija tempels op Gozo (©viewingmalta.com)
Ggantija tempels op Gozo (©viewingmalta.com)

Uitbreiding servicestations leenfietsen op Malta en Gozo

In 2018 is op Malta door de grootste vervoersmaatschappij, Malta Public Transport, een service geïntroduceerd voor het aanbieden van leenfietsen. Het voornaamste doel van de service is om verkeersdrukte door auto’s terug te dringen maar tegelijkertijd past de oplossing ook in de zoektocht naar nieuwe eco-duurzame oplossingen. Eind 2020 werd de service uitgebreid naar Gozo in de plaatsen Mgarr en Victoria. Al eerder geopende leenstations zijn gevestigd op strategische plekken rondom Valetta, zoals bij de universiteit en het busstation.

Mountainbiken op Gozo (©viewingmalta.com)
Mountainbiken op Gozo (©viewingmalta.com)


Kijk voor meer informatie over Malta op: www.visitmalta.com

Back to top button
error: